A szőnyegtisztítás előnyei Budapesten és vidéken egyaránt

Szőnyegtisztítás előnyei

Miért fontos a szőnyegtisztítás? Hogyan vágjunk bele? Ehhez adunk most segítséget, útmutatást. Kezdjük az elején, mi is az a szőnyeg, miért van szükségünk rá?

Szőnyegnek nevezzük az olyan szövetet, amellyel a padlót, illetve a falakat fedjük le. Készülhetnek fonható, köthető, csomózható anyagból. Népszerűek a textilszőnyegek, melyek lehetnek:

  1. sima – ilyen pl. a gobelinek – előnyük, hogy könnyen porszívózhatóak, akár kint is használhatóak
  2. bolyhos, ami lehet
  • csomózott
  • hurkos brüsszeli szőnyeg, bolyhos veleours szőnyeg
  • zsenília

A szőnyegkészítés egy régi, ősi mesterség. Az ókori rómaiak és a görögök is használták már, de igazán a középkorban terjedt el a használata és vált a lakberendezés elengedhetetlen részévé. Ma már elképzelni sem tudnánk otthonunkat szőnyegek nélkül.

Nem szívesen ismerjük be, de környezetünk egyik legpiszkosabb része általában épp a szőnyeg. A takarításról és a baktériumokról első körben szinte mindenkinek a WC jut az eszébe. Az emberek többége sokkal többet takarítja és fertőtleníti az illemhelyet, mint a szőnyegét. Pedig a szőnyegen lábbal járunk, előfordul, hogy az utcai cipőnkkel lépünk rá, így kitéve annak, hogy a kinti szennyeződést is bevisszük az otthonunkba.

Kis szőnyegek tisztítása kellő odafigyelés mellett házilag is eredményes lehet. A kereskedelemben számos tisztítószer közül válogathatunk. Léteznek folyékony állagú, sampon szerű készítmények, külön folttisztításra alkalmas szerek, szőnyegtisztító porok és olyanok is, amelyek kemény habot hoznak létre. Célszerű alaposan tájékozódni a művelet előtt, hogy megelőzzük az anyag hullámosodását és a szövetek roncsolódását. A szőnyeget először alaposan ki kell porszívózni, majd a foltokat vesszük kezelésbe. Amint ezek eltűntek jöhet az alapos tisztítás.

Amennyiben növelni szeretnénk szőnyegjeink élettartamát, vegyünk igénybe professzionális szőnyegtisztító szolgáltatásokat. Egyre több cég kínál hatékony és megfizethető szőnyegtisztítási módszereket. Annak ellenére, hogy rendszereres időközönként porszívózzuk a szőnyeget, mégis hatalmas mennyiségű szennyeződést, baktériumot, háziállatszőrt, atkát, pollent tartalmazhat. Az egyik legnagyobb légszűrőként van jelen az otthonunkban. Egy profi segítségével megszabadulhatunk ezektől a részecskéktől és ezáltal a szőnyegünk élettartamát is növelhetjük.

Az alábbiakban bemutatjuk a professzionális szőnyegtisztító cégek néhány jellemzőjét, előnyét:

  1. Speciális tisztítószerek használata – egy külön szakmává fejlődött az évek során. Ezek a cégek olyan szerekkel dolgoznak, amelyek nem károsítják a szőnyegek rostszálait, de eltávolítják az összes porszemcsét, foltot
  2. Szakember végzi a munkát – megfelelő technikát alkalmazva tisztítják a szőnyeget. A végeredmény tiszta és új kinézetű szőnyeg lesz. Magunkat megkíméljük a fárasztó munkafolyamattól és a kudarctól, hogy nem sikerül eltávolítanunk a szennyeződést
  3. Rendszeres tisztítás – ajánlott a szőnyegek rendszeres tisztítása, így érhető el, hogy a lakásunk levegője portól és baktériumuktól mentes legyen. Sajnos a beltéri levegő akár kétszer annyi port is tartalmazhat, mint a kinti levegő.

Ránézésre előfordulhat, hogy tisztának tűnik a szőnyegünk, de ez csalóka, mert bármilyen tisztának is gondoljuk, belül, mélyen előbb-utóbb szükségszerűvé válik egy mélytisztítás. A szőnyeg fajtájától függően évente egyszer minimum ki kellene tisztítani. Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak akkor álljunk neki az alapos tisztításnak, amikor már szabad szemmel is látható, hogy milyen piszkos, megérett a takarításra. Ne várjunk ilyen sokáig!