Eltérő szennyeződések eltávolítása különböző technológiák alkalmazásával

A szennyeződések különböző csoportokba sorolhatóak, mint például lehetnek fizikai és kémiai szennyeződések. Míg a fizikai szennyeződések eltűntetése látszólag egyszerű, hiszen felsöpréssel, száraz módszerekkel könnyen megszüntethetők, addig a kémiai szennyeződések nehezebben távolíthatók el. A kémiai szennyeződések eltávolítása csak kémiai úton oldhatók meg. Vannak azonban olyan veszélyes kémiai támadó ágensek, melyek irreverzibilis elváltozásokat okoznak a lakástextíliákon. Előfordulhatnak kombinált környezeti hatások, melyek hosszas megléte szőnyegeink elkoszosodását, esetleg némi színvesztését okozzák. Olyan szennyeződések is lehetnek, melyek eltávolítása csak komplex megoldásokkal lehetséges, mint az ozmológiai szennyeződések. Ez pontosan azt jelenti, hogy előfordulhatnak úgynevezett szagszennyeződések. Ezeket különböző külső hatások okozhatják, mint például romlott élelmiszer egy hosszabb buli után a szőnyegbe tapad, kisállatok vizeletéből, ürülékéből származó nem kívánatos szagok. A legegyszerűbb megoldás, ha kidobjuk a büdös szagokat okozó forrást, ha nem találjuk, akkor különféle illatosítókkal is dolgozhatunk megfelelő fertőtlenítés bevetése után. Az autónk teljes takarítása után is érdemes a szagok elfedése érdekében illatosítót használni, bár napjainkban olyan sokan küzdenek allergiás tünetekkel, hogy ügyeljünk antiallergén anyagok felhasználására.

A dohányzás okozta szagok eltűntetése adja az egyik legnagyobb feladatot, hiszen egy hosszas dohányzás zárt térben meghagyja hatását, de azért megfordítható a folyamat, feltéve, ha folyamatosan kezeljük a problémát. Nem mindegy, hogy egy átmulatott éjszaka okozza a szagokat, vagy évek óta dohányzik az egész család egy kisebb légterű lakásban.

A dohányszag a lakás minden részében érezhető, de megoldás van. A leginkább a kárpitjaink és a szőnyegeink a függönyökkel együtt veszélyeztetettek. A függönyöket kimoshatjuk, sőt cseréjük sem olyan költséges, azonban drága bútoraink kárpitjainak szagtalanítása már költségesebb eljárást igényel.

A leginkább nehéz megoldani a biztonságos mikrobiális fertőtlenítést, mind a lakásban, mind az autónkban. Ezek a szennyeződések nem láthatóak szabad szemmel és nagyon alattomos módon támadnak, hosszú időn át ugyanis nem jelentkeznek a problémák. A mikroorganizmusok igen jó táptalajt találhatnak kárpitjainkban, nem beszélve az igen szennyezett szőnyegeinkről és sajnos a negatív, szemmel látható következmények már csak

 

akkor jelentkeznek, amikor elszaporodtak a szennyező mikroorganizmusok. Ekkor már csak a mélytisztítás segíthet, aminek a hatása nem éppen optimális az érzékeny kárpitokat tekintve. Ha időben és folyamatosan elvégeztetjük, kellő szakértelemmel rendelkező szakemberekkel a takarítást otthonunkban, akkor nem kerülünk ilyen helyzetbe és nem kell kitennünk érzékeny lakástextíliánkat erősebb vegyi fertőtlenítésnek.

Az egyik legnagyobb kihívás a házi poratkák végleges kiirtása. Nagyon ügyeljünk arra, hogy bizonytalan forrástól ne fogadjunk el foteleket, ágyakat, még ajándékba sem, mert kilátástalan következményekkel járhatnak, ugyanis a fertőzés szinte elkerülhetetlen.

Ezek a kicsiny élőlények méretüket tekintve 0,2-0,5 mm nagyságúak, ízeltlábúak. Előszeretettel szaporodnak magas páratartalmú helyeken, imádják a szobahőmérsékletet és az attól kissé melegebb környezeti körülményeket. Nagyon jó hír azonban, hogy a -20 oC alatti és az 55oC feletti hőmérsékleten elpusztulnak, tehát a mosás hőfokának kellő megválasztásával kiirthatjuk az atkákat. Az atkák ürülékében fellelhető glikoproteinek allergiás tüneteket, akár érzékenyebb betegeknél allergiás rohamokat is okozhatnak.

Az atkák tápláléka az emberi bőr felszínéről lehulló hámmaradványok, tehát elszaporodásukhoz a táptalaj adott, ha nem kellőképpen ügyelünk otthonunk higiéniájára.

Ha befészkelik magukat a matracokba, akkor nehezen tudunk megválni tőlük, hiába alkalmazzuk a magasabb hőfokú ágyneműmosást. Ha allergiás beteg él a lakásban, érdemes az atkák anyagcseretermékeit kimutató gyorstesztek alkalmazása, másrészről a takarításhoz vegyük igénybe a tapasztalt szakemberek munkáját

A másik nagyon nagy ellensége a nedves lakásoknak a penészgombák elszaporodása. Az Aspergillus törzsek fel-felbukkanhatnak fürdőszobafalakon és konyhacsempéken egyaránt.  Kiirtásuk nagyon nehéz, azonban veszélyes élőlények, hiszen mikotoxinokat termelnek. Itt is a tapasztalt takarítók megfelelő minőségű vegyszeres fertőtlenítése segíthet..