Nedves tisztítási technológiák előnyei és hátrányai

Vannak mindig olyan erőteljesebb szennyeződések szőnyegeinken, melyek eltűntetéséhez nem elegendő a száraz technológia bevetése. Legjobb megoldás, ha bérlünk, kölcsönzünk egy takarítógépet, gondolnánk, de nem ez a megoldás.

Magunknak kell megvenni a takarítószert, de csak az előírt minőségűt, aztán a kaució és a kölcsönzési díj is igen summás összeg.

Legjobb megoldás, ha otthonunkban fogadjuk a tapasztalt szakembereket, akik a szőnyegünk szennyeződéseit látva, azonnal ki tudják választani a legjobb és leginkább gazdaságos módszert, esetleg azoknak optimális kombinációit.

A takarítógéppel a megfelelően megválasztott technológiával gyorsan eredményhez juthatunk.

Ha a célunk a mélytisztítás, akkor nagyon meghatározó az alkalmazott vegyszerek minősége, hatóereje. Nagyon fontos tudni, hogy ha nedves eljárással dolgozunk, akkor a szőnyeg nedvességtartalma igen csak megnő és ennek majd a száradási ideje igen hosszadalmas lehet. Készüljünk fel, hogy a takarítás után akár 1-2 napon át sem szabad a szőnyegre lépni. Ez számos kényelmetlenséggel is járhat, azonban a mikroszkópikus méretű szennyeződések elszaporodását csak erőteljesebb, nedves eljárással akadályozhatjuk meg.

Mind a nedves, mind a száraz eljárás alkalmazása során nagyon fontos, hogy a folyamat minél nagyobb felszínen menjen végbe, mert így biztosított a kémiai átalakulások maradéktalan végbemenetele. A szőnyeg felületére felkerül a nedves tisztítószer, majd a szőnyeg szálai közé bejutnak a részecskék és elkezdődik a tisztítási folyamat. Ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor gyakori a száradás során a foltosodás és ennek az lesz a következménye, hogy szőnyegünk a végén csúnyább, mint a kezdetekkor volt. Ezért is érdemes szakemberekhez fordulni, számos csalódástól óvhatjuk meg magunkat. A száradás során nem csak a foltosodással kell megküzdenünk, hanem azzal is, hogy a nedves eljárás a szőnyegeinket könnyen eldeformálhatja, szóval nem szabad sorozatosan alkalmazni az erőteljes nedves eljárást, be kell iktatni száraz tisztítási technológiákat is.

A folyékonysamponos technológia helyben is könnyen megvalósítható, de ennek megoldását is inkább bízzuk tapasztalt szakemberre. Nagyon gyorsan elvégezhető, a szőnyegkímélő tulajdonságai miatt igen gyakran alkalmazzák igen kényes szőnyegek, sőt kárpitok fertőtlenítésére is. A folyékonysamponos technológia lényege szintén a szőnyeg szálainak felületére való bejutás, minél gyorsabban, megőrizve a kisebb mértékű szőnyegnedvesedést.  A tisztítóhatás kiváló, azonban a szőnyegre sokáig nem lehet lépni, ez nagy hátránya. Viszont biztosak lehetünk a teljes fertőtlenítésben.

Gyakran van szükség a forró vizes mélymosásos technológia alkalmazására. Hátránya, hogy ehhez az eljáráshoz speciális berendezés szükséges. Ez a berendezés kombinálja a tisztítószer pozitív hatását a magas nyomás alkalmazásával. Nagy nyomással permetezett vízzel nem nedvesedik át nagyon a szőnyeg, a vízvisszaszívás mértéke közel 90%-os hatékonyságú, így védve van a sok nedvességtől a tisztításnak alávetett szőnyegünk.

Nagyon nagy előnye az is, hogy a száradásra elegendő 2-5 órát várakozni, nem szükséges teljes napokig félretenni a szőnyeget száradás céljából. Ezt az eljárást azonban csak megbízható, lelkiismeretes szakemberekkel érdemes végeztetni, ugyanis nagy károkat okozhat a szőnyegben a hozzá nem értés.

Összefoglalva elmondható, hogy mind a száraz, mind a nedves eljárás nagyon megfelel a szőnyegek tisztítására, azonban a részletekre érdemes ügyelni, végig gondolni a számos előnyös és hátrányos jellemzőket. Aztán a megfelelő szakember kiválasztásával azonnal megkapjuk a kellő tisztítási technológiát is.  Ügyeljünk a megfelelő erősségű, minőségű tisztítószerekre is, vannak nagyon érzékeny szőnyegek és lakástextíliák, melyek esetén csak nagyon óvatosan alkalmazhatóak a vegyszeres, nedves technológiák. Sok esetben élhetünk allergiás családtagjainkkal, akikre szintén vigyáznunk kell, ebben az esetben már az antiallergén vegyszerek, tisztítószerek alkalmazását ajánlhatjuk.