Szőnyegtisztítás partner: Meditáció Budapest

Mit takar a meditáció ?

Számtalan formátuma létezik a meditációnak. Akár azt is mondhatjuk, hogy a meditáció olyan gyakorlat, ami elég színes palettán helyezkedik el, mert lehet az egy több órás lótuszülés, vagy egy könnyebb, lazább légzőgyakorlat, amit rögtön ébredés után teszünk meg, a végeredmény mindenképpen pozitív érzés lesz, a hasznosságát pedig szinte kitapintható a közérzetünkön.

Az egyik legérdekesebb és legkiemelkedőbb szempontja nem más, mint a meditáció emberi agy működésére tett hatása. Szögezzünk le egy tényt, a meditáció egyben szellemi, és rengetegszer lelki és fizikai erőpróba is. Ha valaki ránéz egy meditáló emberre, és nem ért hozzá, azt gondolhatja, elég csak becsukni a szemünket és szabályosan lélegezni és ennyi az egész, de egy profi meditációs folyamat ettől jóval többet takar.

Bár a fenti laikus véleménynek is van kétséget kizáróan valóságtartalma, mert tényleg nélkülözhetetlen alapjai a meditációnak a különféle légzésszámlálási technikák, vagy akár mantrákat is mormolhatunk magunkban, de az is egy megfelelő alaphozzáállás, ha egyes gondolatmeneteket egyszerűen áteresztünk az elménken anékül, hogy elítélnénk azt, vagy foggal körömmel ragaszkodnánk hozzá. Az a személy, aki rendszeresen meditál és szorgalmasan gyakorolja a technikáját, teljes mellszéleséggel kiáll amellett – hisz a saját bőrén tapasztalja – hogy milyen jó érzés a meditáció.

Ugyanazt a felfrissülést jelenti agyunknak a meditáció, mint a tüdőnknek a tiszta levegő. A meditáció egyik legfontosabb tényezője maga a fókusz. Vagyis pontosítsunk: a valamire irányuló fókuszálás. Így nélkülözhetetlen az, hogy amikor elkezdünk meditálni, azt olyan környezetben tegyük, ahol tudjuk, semmiféle külső hatások nem tudnának megzavarni, és a lehető legnagyobb nyugalomban élvezzük a lelki békénket.

A meditációnak megannyi előnyös oldala van, hirtelen nem is tudnánk összeszedni mindazokat a faktorokat, melyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozottságunkhoz, és hozzásegítenek ahhoz, hogy a lelki békénket megtaláljuk, de mégis vannak olyan pici előnyök, amik kitűnnek a többi pozitív hozadék közül és elengedhetetlenek.

A legjelentősebb pozitív járulék valószínűleg az, hogy ha az ember rendszeresen meditál, elkezd öntudatra ébredni és így gondolkodni. A meditáció ugyanis összeköttetést képez az agyunk és a lelkünk között, és ezt a testünkön keresztül viszi végbe. Tehát teljesen átfedi testünket, lelkünket és elménket ez a gyakorlat, rövidesen észrevehetjük, hogy minél többet kerülünk kapcsolatba a lelkünkkel, annál fejlettebb lényként éljük meg a hétköznapjainkat.

Miért van ez? Mert ha az agy és a test egymásra hangolódik, növekedik az önkontrollunk, és könnyedébben kontrollálhatjuk a fizikai és mentális képességeinket az élet minden területén. Minél nagyobb a saját belső fejlettségi szintünk, annál könnyedébben állunk az elénk gördülő akadályok elé.

Hiszen mindenki ismeri azt az érzést, habár a normális keretek között nem túl nagy mértékben, de szoronghat és stresszelhet. Akár a munkahelyünkön való teljesítésről, vagy emberi és párkapcsolatunkról beszélünk, naponta akadhatnak döntésre váró szituációk és kihívások. Ezek olyan élethelyzetek, amikkel ha tetszik, ha nem, foglalkoznunk kell, és ez okozhat zűröket és kellemetlenségeket a lelki világunknak.

A szorongásoknak van durvább verziója is, ami a népesség nagy részére is jellemző, hogy a múltban élnek, nem lépnek túl a rossz dolgokon, ezek pedig ördögi körként még több stresszt idéznek elő, amit már igen nehéz elkerülni és elbújni előle, a legrosszabb esetek egyike, ha mér elértük a boldogtalanság állapotát is.

A meditáció fókuszában az áll, hogy az agyunk arra összpontosítson, ami a jelenben történik, ezen kívül semmi másra. A múltnak már vége, a jövő pedig még nem jött el, tehát ne legyen gondunk rá. Itt rejlik a meditáció titkának kulcsa: a jelenben éltet bennünket.