Kárpittisztítás partner: Gáz, ha gond van a vízzel – vagy mégsem?

Gáz, ha gond van a vízzel – vagy mégsem?

Ha meghalljuk azokat a szavakat, hogy víz, gáz és villany, legtöbbünknek rögtön a nagy mumus, a közművek jelennek meg lelki szemei előtt és általában csak negatív meg rossz gondolatok társulnak hozzá, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie. Amikor meglátjuk, hogy a postaládánkban megint ott virít a sárga csekk, rögtön összeszorul a gyomrunk. Akkor örülünk a legjobban, ha meglátjuk, hogy a csekken szereplő összeg nem is magas és talán – ha lehet ilyet mondani – könnyedén befizethető. Pedig a havi díjakon kívül van még rosszabb eshetőség: ha a fent említett víz, gáz és villany közül valamelyik meghibásodik. Na, az felér egy gutaütéssel.

Villanyproblémák

Bármely területét nézzük a mindennapi életünknek, mindenhol akadnak kisebb, nagyobb, közepes méretű problémák, nincs ez másként a közműveknél sem – a legszerencsésebb esetnek az mondható, hogyha a villannyal történik valami meghibásodás. Egy férfinak, de még egy nőnek sem okoz semmiféle nehézséget, ha egy kiégett villanykörtét kell kicserélni. Ezek szinte bagatell problémák, ha észleljük a hibát, néhány perc alatt saját magunk is meg tudjuk oldani. Persze akadhatnak kisebb- nagyobb akadályok, mint pl. épp nincs otthon tartalék égőnk, és a közelben sincs olyan üzlet, ahol tudnánk vásárolni. Vagy ne adj’ isten olyan meghibásodás merül fel, hogy szakemberre kellene bízni az elhárítását, mégis azt kel mondanunk, hogy a legtöbb esetben magunk is meg tudjuk oldani a villany problémákat és nem kel hozzá különösebb szakértelem.

Ettől azért már a gázzal kapcsolatos dolgok problémásabbak

A gázproblémák

Az a szerencse, hogy a gázzal kapcsolatban felmerülő meghibásodások, problémák általában szezonálisnak mondhatók, tehát nem egy állandóan fennálló hibáról beszélünk. A legrosszabb esetben pont télen, a fűtési időszakban jelentkezik a probléma, a decembertől februárig tartó időszakban. Ha beüt a krach és a gázzal kapcsolatos berendezésekben hibajelenséget észlelünk, nem fogunk repesni az örömtől, mert több negatív hozománnyal is szembe kell néznünk. Ráz a hideg, vacog a fogam, majd’ megfagyok – ugye ismerősek ezek az igen kellemetlen érzések? Ezt érezhetjük akkor is, ha elromlik a kazánunk. Persze, akik peches típusok még azt is bevonzhatják, hogy a kazán a hétvége közeledtével, estefelé romlik el, hogy még véletlenül se legyen egyszerű egy jó szerelőt előkeríteni, így aztán egész éjszaka lehet fagyoskodni, ami senkinek nem az álma télvíz idején. Azt már ne is említsük, hogy ha akkora a baj, akkor bizony mélyen a zsebünkbe is kell nyúlnunk, hogy megoldódjon a probléma.

A legnagyobb baj és emellett még az egyik legveszélyesebb is a gázszivárgás, ami akármikor bekövetkezhet, még csak évszakhoz meg időjáráshoz sem kell kötni. Lehet ezzel nem foglalkozni, de az tény, hogy az hatalmasat kockáztat ezzel az életveszélyes jelenséggel. A gáz alattomos, a szivárgást alig lehet észrevenni, de attól még az egészségünkre és a szervezetünkre ugyanúgy igen roncsoló hatással bír. Mivel nem vagyunk vadászkopók, van, akinek nem sikerül kiszagolni a problémát, így aztán javasoljuk, mindenképpen szereltessünk be otthonainkba szivárgásjelző készüléket, ami azonnal észleli a szivárgást és ezt nagyon gyorsan és hangosan jelzi is. A többit pedig bízza a szakértőre.

Vízprobléma? Nincs probléma!

Biztos sokan helyeslően bólogatnak most, hogy mennyire fel tud bosszantani minket már kora reggel a csöpögő csap, vagy a szivárgó víz, esetleg nem is jön egyáltalán víz, vagy ami a legrosszabb, el sem tudjuk zárni! Kimondottan igaz ez azokra a reggelekre, mikor valami nagyon fontos esemény előtt állunk, pl. állásinterjú, fontos üzleti meeting, vagy egy családi nyaralás. A csobogó víz megnyugtató hatással van ránk a természetben, de nem így az otthonunkban, ahol mérhetetlen pusztítást képes végezni, tönkreteszi a bútorokat, padlót, és csak nagyon nagy anyagi ráfordításokkal lehet helyrehozni a víz okozta károkat. Ha valamiféle vizes problémája akad, rögtön hívjon szakembert a probléma orvoslására!