Chiptuning és autófóliázás nyomában Budapesten és vidéken

A chiptuning nyomában

Nem is gondolnánk, hogy milyen széles körben érinti a gépjárművek különböző kategóriáit a chiptuning kifejezés és annak alkalmazási módszere. Hogy mely járműveket érinti motorjainak feltuningolása? Megemlíthetjük a buszokat, kamionokat, teherautókat és már áruszállítókról is tehetünk említést a tuningolás kapcsán.
Más és más indokok váltják ki a tulajdonosoknál azt, ha tuningolásra adják a fejüket. Másért csináltatja meg egy személygépkocsi sofőrje, és más okból választja azt egy teherautó vezetője. Talán első gondolatunk az lehet, hogy sokan azért tuningolttak fel a járművüket, hogy annak fogyasztását nagymértékben redukálni tudják, ám azonban ez nem minden esetben bizonyulhat igaz elgondolásnak.

Ezek a beavatkozások, nem kevés összegeket kóstálnak. Eme beavatkozásnak a hátterében és kiváltó okának azonban sokszor egyszerűbb indokuk van a sofőröknek: a lóerők növelése. A változtatni kívánt járművek sokszor már régebbi darabok. Ha a chip tuninggal kicsit „feltuningoljuk”,akkor a lóerők nagyobb mértékben megugorhatnak,a teljesítményükben nagyfokú pozitív változást hozva. Például egy korábban 410 lóerős teljesítményt könnyűszerrel tudunk 480 lóerőssé változtatni. Mindemellett, a nyomaték is módosul.

Nem összekeverendő az az elgondolás, hogy sokan azért szeretnék feltuningoltatni a járművüket, hogy azzal könnyebben versenybe tudjanak szállni a közutakon lévő sofőrökkel. Legtöbb esetben azonban nem a versenyszellem a motiváló erő. A haszonjárműveknél illetve a buszoknál a sebesség korlátozott, így ami azt jelenti, hogy nekik nem kell a minél nagyobb végsebességre rástartolni. Ők csupán azért tuningoltatják fel a járművet, hogy az emelkedőkkel szemben könnyebben és hatékonyabban tudjanak teljesíteni.
A felturbózott, megnövekedett teljesítmény kevesebb forgalmi fennakadást okoz a sofőröknek. Biztos sokan ismerik az M1-es autópálya híres érdi emelkedőjét, ott bizony nagyobb teljesítményre kell hajtanunk, hogy meg tudjunk vele birkózni.

Ám azonban mindenhol előfordulnak nehézségeket okozó útszakaszok. Nyugat-Európában például sok a hegy. Az ilyen helyekre való feljutás jól jön a plusz lóerő, amit járművünk nyújthat. Mindemellett nem árt, ha a fogyasztás mindeközben csökken.

Azonban hogy elmondhassuk azt, hogy takarékoskodunk, akkor annak mértékét nagyban tudja befolyásolni, hogy mennyire vezetünk kíméletesen. Van, hogy nagyobb odafigyeléssel akár 2-3 literes megtakarítást is tudunk eredményezni. Vegyünk egy példát: adott egy tuningolt kamion, aminek súlya 38 tonna, kb.100 kilométeren fogyaszt 33 litert. Könnyűszerrel tud litereket is spórolni a sofőr, ha kíméletesebben vezet. Ám ne felejtsük el, hogy egy tartósabb szél is tudja változtatni a fogyasztást.
Megemlíthetnénk a buszokat is, illetve a buszsofőröket. Mennyivel jobb egy elégedett dolgozó, akinek járműve jobban és erősebben teljesít, valamint nagyobb benne a húzóerő, mindezek mellett természetesen megtakarításokat és alacsonyabb fogyasztást érhet el mindennapi munkája során.

Talán hallottak már róla, hogy a Ford Transitnál illetve Iveco Daily típusú járműveknél is van lehetőség a chip tuningolásra. Az ez által megnövelt lóerők segítik a sofőröket az emelkedőkön való könnyebb feljutástól át a hegyek által nyújtott komplikáltabb útszakaszok leküzdéséig. Ezáltal sokkal élvezhetőbb, és egyszerűbb lesz a vezetés. Főleg akik nemzetközi fuvarokban utazik nap mint nap, annak kiváltképp jól jön a plusz lóerő. Kevesebb fogyasztással pedig párhuzamosan jár a fenntartási költség csökkenése is. Aki kíváncsi rá, ki tudja számolni, hogy chip tuningolás után mennyi idő után térül meg annak költsége, avagy kiszámolható, hogy mennyi kilométer után nyerjük vissza a csökkentett üzemanyagból a befektetésünket.