Hogyan tarthatjuk melegebben otthonunkat olcsón

Vegyük lejjebb a fűtést éjszaka!

Esti órákban a legköltségesebb a fűtést üzemeltetni, mert ilyenkor kint van a leghidegebb, és így a lakás melegen tartása is sok energiát emészt fel. Vegyük lejjebb a fűtést mielőtt nyugovóra térünk. Ha fázósak vagyunk, akkor használjuk vastagabb takarót, viszont nem árt tudni, hogy alvás közben testünk hőt termel, így melegen tart minket. Éjjeli órákban a legideálisabb a 18-21 fok közti hőmérséklet.

Tartsuk zárva a szobaajtókat!

Azokban a szobákban ahol nem tartózkodik senki, tekerjük lejjebb a fűtést, valamint az ajtajukat is csukjuk be, hogy a meleg azokban a helyiségekben maradjon ahol a legtöbbet tartózkodunk. Napközben pedig húzzuk fel a redőnyt vagy a függönyt a napos időszakokban, ezzel is elősegítve, hogy a nap fénye felmelegíthesse a szobát.

Végeztessünk energia auditot!

Szén-monoxid – a csendes gyilkos

Évről-évre több száz esetet regisztrálnak amikor a mentőket vagy a katasztrófavédelmet szén-monoxid mérgezés miatt riasztják, ezek közül sajnos több halállal is végződik. Télen ez már évek óta visszatérő eset, ugyanis még mindig sokan akadnak akik nem veszik észre a színtelen-szagtalan gázt és nem ismerik fel annak jeleit. Megijedni azonban nem kell, léteznek bizonyos óvintézkedések melyekkel a tragédia megelőzhető.

Mérgező gáz

A szén-monoxid ugyanis színtelen-szagtalan kifejezetten mérgező gáz, ezért a köznyelv csendes gyilkosnak nevezi. Attól függ a szén-monoxid mérgezés tünetei, hogy a vérben milyen magas azoknak a hemoglobinoknak a koncentrációja, amelyhez a szén-monoxid kötődik. A mérgezés felismerését nehezíti, hogy az első tünetek nem olyan feltűnőek. Bágyadtsággal, levertséggel, fejfájással kezdődik, majd a zavarodottság a jellemző tünet. Ezután jön az eszméletvesztés és az alacsony vérnyomás. A legrosszabb esetben oxigénhiány miatt halál következik be.

Ellenőriztessük  fűtésszerelővel fűtési rendszerünket

A szén-monoxid mérgezésnek számtalan tényezője lehet, akár autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz a rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat. Jellemzően az utóbbi esetekről hallunk a híradásokban a fűtési szezon idején szinte napi rendszerességgel.

Fontos tudnod azt, hogy a szén-monoxid mérgezés nem kifejezetten csak gázfűtés esetén fordul elő, hanem tűzifával való melegítés során is, vagy akár elektromos áram használata közben. Éppen ezért kell rendszeresen ellenőriztetni fűtőberendezéseidet.

A baj megelőzhető!

Szerencsére megijedni nem kell, mert minden másra, úgy a szén-monoxid mérgezés megelőzésére is van mód. Ezeket az óvintézkedéseket ajánljuk figyelmedbe:

Gázzal működő berendezéseidet mindig szakember segítségével szereltesd be és tartsd karban a gázkészülékeidet.

Legalább évente egyszer ellenőriztesd fűtésszerelő szakemberrel a fűtésrendszert, akár kéményseprővel a fűtőtestek, csövek és vezétekek állapotát is nézesd meg.

Évente vizsgáltasd meg a kéményt is, hogy megelőzhető legyen a dugulás, eltömődés.

Szereltess fel szén-monoxid-érzékelőt a ház minden szintjére, különösképpen a hálószobák közelében.

Fogyelj arra, hogy az üres garázsban az autó motorját ne járasd!

A lakáson belül ne használj hordozható, láng nélkül melegítő berendezéseket!

Csak a szabadban használj széntüzelésű grillsütőt!

A gázzal működő berendezéseken amelyet a lakásban használ, mindig legyen megfelelő nyílás!

Győződj meg róla, hogy a kályha csöve tüzeléskor a szabadban legyen!

Kerozin vagy gáz fűtést csak jól szellőző helyiségekben és terekben szabad alkalmazni. Mindig kapcsold ki ezeket a készülékeket éjszakára a hálószobában, de akkor is amikor nem tartózkodsz otthon!