Üzemorvosi vizsgálat a szőnyegtisztítás.hu partnerei között

Mennyi időbe telik egy üzemorvosi vizsgálat?

Általában az üzemorvosi vizsgálat 8-10 percet igényel, az idő eltérést leginkább a kórtörténet felvételek közti időkülönbség okozza. Vizsgálati beosztásokat 10 perces időintervallumok szerint készítjük el, vagy a munkáltató készítteti el azt az illetékes kollégával, megegyezés alapján.

Miből áll egy üzemorvosi vizsgálat általában?

Az orvos adatokat egyeztet és felveszi a kórtörténetet, miközben a pácienst kikérdezi műtéteiről, esetleges panaszairól. Átfogó belgyógyászati vizsgálatot követően megmérik a munkavállaló vérnyomását valamint pulzusát, majd ezt követi egy látásélesség-és színlátás vizsgálat, az un. Kettesy-tábla és színlátásvizsgáló könyv segítségével. Érdemes tudni, hogy a vizsgálatok köre bővülhet munkakörtől és foglalkozás-egészségügyi kategóriától függően egyaránt. Emellett előfordulhat az is, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvos elrendeli a további szükséges szakvizsgálatok elvégzését az alkalmatosság megállapításához.

üzemorvosi vizsgálat budapest

üzemorvosi vizsgálat

INGYENES Plasztikai sebészet konzultáció

Plasztikai sebészet konzultáció

Kinek a felelőssége az, hogy az üzemorvosi alkalmassági vizsgálatot elvégezzék?

Mindenképpen a munkáltató felelőssége az, hogy olyan munkavállalót alkalmazzanak, aki egészségügyi szempontból is alkalmas az adott pozíció betöltésére. Így a munkáltató kötelessége arról gondoskodni, hogy az üzemorvosi vizsgálatot elvégezzék a munkavállaló számára.

Mi a különbség az egészségügyi kiskönyv kiállításával járó alkalmatossági vizsgálat és a normál üzemorvosi vizsgálat közt?

Abban az esetben, ha egészségügyi kiskönyves vizsgálatról beszélünk, a páciensnek egy évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő vizsgálati eredménnyel kell megjelenni a foglalkozás-egészségügyi orvosnál. A normál üzemorvosi vizsgálat esetében erre nincs szükség.

Egészségügyi kiskönyvet kinek szükséges csináltatnia?

Kinek szükséges egészségügyi kiskönyvet csináltatnia?

Valamennyi munkavállaló köre megtalálható weboldalunkon a Magánszemélyes/Egészségügyi kiskönyv menüpont alatt, de egyszerűen fogalmazva az egészségügyi intézményben, gyermekellátásban, vendéglátásban, élelmiszeriparban (ide értve az élelmiszergyártást, kezelést, kereskedelmet), az állattenyésztéyben, ivóvízellátásban, a gyógyszeriparban és olyan egyéb vegyiparban dolgozók, melyek az emberi szervezetbe vagy azzal érintkezésbe kerülnek (pl: kozmetikusok

Ezen munkavállalók köre megtalálható honlapunkon a Magánszemélyek/Egészségügyi kiskönyv menüpont alatt, de szabad fogalmazásban az egészségügyi intézményben, a gyermekellátásban, a vendéglátásban, az élelmiszeriparban – beleértve az élelmiszergyártást, kezelést és kereskedelmet is -, az állattenyésztésben, az ivóvízellátásban, a gyógyszeriparban és az olyan egyéb vegyi anyagokkal dolgozó munkavállalók, amelyek az emberi szervezetbe vagy azzal érintkezésbe kerülnek (például kozmetikumok, ásványvizek, tápszerek), érvényes egészségügyi kiskönyvvel kell hogy rendelkezzenek a munkavégzés során.

Milyen jogszabályok vonatkoznak a foglalkozás-egészségügyre?

Erre a kérdésre több jogszabály is vonatkozik. Alapvetően azt írja elő az 1993. évi XCIII. Munkavédelemről szóló törvény, hogy a munkáltatónak kötelessége biztosítani a foglalkozás-egészségügyi ellátást a munkavállalói számára. Az ellátás részletei megtalálhatóak a 89/1995. (VII. 14) Kormányrendeletben. Ennek melléklete tartalmazza a foglalkozás-egészségügyi kategóriába sorolást is.

Szükséges-e az általános vizsgálaton túl további vizsgálatra ha képernyő előtt dolgozom?

Azoknak a munkavállalóknak, akik legalább 4 órát monitor előtt dolgoznak, a jogszabály szerint kétévente kötelezettek szemészeti alkalmassági vizsgálatra. A foglalkozás-egészségügyhöz hasonlóan, a munkáltató kötelessége, hogy biztosítsa munkavállalója számára a vizsgálat lebonyolítását. Ezt a hatóság ellenőrzi a munkaügyi ellenőrzés keretein belül.

Hogy vizsgálják ki a magyarul nem beszélő kollégáinkat?

A vizsgálat előtt kitöltenek egy angol nyelvű kérdőívet, mely az eddigi kórtörténetet térképezi fel, majd az ehhez kapcsolódó esetleges panaszaikat, így nyilatkoznak az általuk ismert egészségi állapotukról. A munkáltató védelmében a magyar állampolgároktól is szokták kérni, magyar nyelvű kérdőív használatával.