Gluténmentes élelmiszerek gluténérzékeny embereknek Budapesten
Ételek, amikből akkor is bátran választhatsz, ha gluténérzékeny vagy
A glutén egy olyan fehérje, amely a legtöbb gabonafélében, pl. a rozsban, árpában, búzában is megtalálható. Az arra érzékeny embereknél ez a fehérje különféle – többnyire az emésztőszervrendszert érintő – problémák kialakulásához vezethet. Ezen problémák megelőzésére az a legjobb módszer, ha teljesen kiiktatjuk étrendünkből ezeket a gabonafajtákat. Gluténmentes diéta esetén nagyon kell figyelni az ennivalók összetételére, hiszen vannak olyan élelmiszerek, amikben rejtetten van jelen a glutén, például a maláta sokszor egyúttal árpát, a növényi olaj pedig búzát tartalmazhat. Előfordulhat, hogy annak ellenére is, hogy a zab gluténmentes, vannak emberek, akiknél gyomorpanaszokat okoz, mint például hasfájás, émelygés, puffadás.
El kell búcsúznunk a kedvenc péksüteményünktől?
A fehér kenyér, a muffin, a croissant, a hamburger, a tésztafélék, és még a pizza is feketelistára kerül, ha gluténmentes étrendet szeretnénk követni, jól látható sajnos, hogy nagyon nehéz olyan fajta kenyeret találni, ami tökéletesen illik a gluténmentes diétába. Habár jónéhány gluténmentes kenyérféle létezik, többnyire nem roskadozik tőlük a boltok polca, és az sem mindegy, hogy melyik üzletben keresed őket. Olyan termékeket érdemes választanunk, amelyek túlnyomórészt krumpliból és rizsből készülnek, és figyeljünk a 100% gluténmentes címkére is. A müzliket sem kell teljesen kizárnunk a kedvenc reggeli ételeink közül, de csak kukorica vagy rizs alapanyagú müzlik illeszthetők be kellemetlen következmények nélkül a diétába. Ha mindenünk a müzli és semmi esetre sem szeretnénk megválni tőle, akkor próbáljuk megtalálni a nagyáruházak gluténmentes verzióit.
Mivel a tészták alapanyaga is a búza, nem számít, hogy a tésztának milyen formája vagy elnevezése van, valószínű, hogy le kell mondanunk a klasszikus spagettiről vagy makaróniról. Mik azok az ételek, amiket nyugodt szívvel beilleszthetünk az étrendünkbe? A héjában főtt burgonya például nagyon jó alternatíva, többféleképpen megtölthető, ízesíthető. Ha ragaszkodunk a tésztához, keressünk belőle gluténmenteset, ilyen például a rizstészta. Óvatosnak kell lennünk a különböző ropogtatnivalókkal és nassokkal is a diéta alatt, például a kekszek legtöbb fajtájában megtalálható a búza, mint összetevő. Ne essünk azonban kétségbe, itt is van kiskapu: puffasztott rizs és rizschips formájában, amit megkenhetsz valamilyen krémmel, de a legegyszerűbb egy adag pattogatott kukoricát elkészíteni.
A rántott csirkét és összességében a rántott ételeket is jobb mellőzni, mivel jelentős mennyiségű búza és liszt van bennük. Nyugodtan fogyaszthatóak viszont a friss húsok, halak, csak figyeljünk az elkészítési módra – grillezve, főzve, sütve szinte akadály nélkül beilleszthetőek egy gluténmentes diétába. Ami a köreteket illeti, határ a csillagos ég, rengeteg köret közül választhatunk a húsok mellé, azonban tiltólistára kerülnek a sütemények, torták is, mivel lisztet tartalmaznak. Erre is van azonban megoldás: aki édeset kíván, bátran falatozhat keménycukrot vagy gumicukrot, ezek nem tartalmaznak glutént. Manapság már rengeteg erre specializálódott cukrászda van, ahol gluténmentes süteményeket vásárolhatsz, csak alaposan utána kell járni, hol találhatóak. Az ételek mellett az italokról is érdemes említést tenni: a sör legtöbb fajtája malátából készül, így nyilván tiltott a gluténmentes diétát követők számára. Ha mégis kedved támad elfogyasztani egy italt a haverokkal (és már nem vagy fiatalkorú), válassz a bor- és likőrfélék közül, ezek mindegyike gluténmentes.
Mit takar a cöliákia fogalma?
Egy olyan (autoimmun) betegséget, amelynek következtében a vékonybél nem tudja ellátni a feladatát és krónikus felszívódási zavarokat tapasztalhatunk. Az étkezés során bevitt növényi fehérjék, többek között a glutén aktiválhatja az arra érzékenyeknél az első panaszokat. A cöliákiának több tünete is lehet, nem mindig emésztőszervrendszeri panaszokkal jelenetkezik. Nagyon sokféle gluténmentes étel van a krumplin és a rizsen kívül is, mint például a tojás, a tejtermékek és rengeteg gyümölcs- vagy zöldségfajta, bár ügyeljünk arra, hogy ezek fagyasztott változatai illetve a sajtok, ízesített joghurtok esetenként glutént tartalmazhatnak, így mindenképpen olvassuk el a rajtuk lévő címkét. Mindezeken felül is kerülhetünk kellemetlen helyzetbe pl. egy éttermi vacsora során, mert viszonylag nehéz utánkövetni, hogy pontosan miből készült az elénk tett étel, ezért javasoljuk, hogy érdeklődj a szakácsnál vagy a felszolgálónál, hogy tudna-e olyan ételt ajánlani, ami nemcsak finom, hanem gluténmentes is.
Tünetmentesség – lehetséges?
Már a legkisebb mennyiségű glutén is tüneteket okozhat az arra érzékenyek szervezetében – a bélrendszer egyensúlya felborul, puffadás, fogyás, általános gyengeségérzet, megváltozott székletürítési szokások lehetnek a kísérőjelenségek. Ebből is látszik, hogy aki gluténérzékeny, annál kiemelkedő fontossággal bír a gluténmentes diéta szigorú betartása. Érthető módon egy finom tésztáról vagy tortáról, egy ropogós kenyérről nagyon nehéz lemondani, ez sajnos a gluténmentes diéta hátrányai közé tartozik, de a tünetmentesség elérése érdekében érdemes kitartónak és konzekvensnek lenni és nem utolsó sorban a háziorvosunkkal konzultálni és tanácsot kérni, mielőtt összeállítanánk a gluténmentes étrendünket.