Szőnyegeink tisztítása száraz technológiával

Mindenki tudja és úgy is érzi, hogy szőnyegeink olyanok, mint érzékeny lakótársak. Vigyázni kell rájuk, óvjuk őket az erősebb szennyeződésektől. A szőnyegek elkoszolódása egy hosszú folyamat, de megfelelő vegyszeres eljárással megállítható, vagy legalább is eltolható időben.

Nem mindegy, melyik technológiát alkalmazzuk szőnyegeink tisztítására. A szakemberek alkalmazása azért is fontos, mert ők pontosan meg tudják határozni a vegyszerek minőségét, a hatóidőt és a technológiát, éppen ezért jó, ha nem magunk próbálkozunk.

Persze járhatunk sikerrel, de az esetek nagy részében a végeredmény a még piszkosabb, foltosabb szőnyeg. Kidobtunk az ablakon számos méregdrága divatosnak mondott tisztítószert és mégsem jutottunk a megoldáshoz közelebb. Nem beszélve a ráfordított időről.

Sajnos szőnyegeink elpiszkosodását a folyamatos és következetes porszívózás sem akadályozza meg. Valami más technológia alkalmazása kell ehhez. Eljutottunk oda, hogy tényként közöljük, a takarítás egy komoly mesterség.

Vegyük át gyorsan a fő takarítási technológiai vonalakat. A száraz eljárást is több fajtára oszthatjuk, azonban nevezzük most itt úgynevezett poros tisztításnak. A tisztítószer szőnyegfonalak közé juttatásának egy érdekes válfaja ez, hiszen a tisztítószert a megfelelő oldószerrel átitatott por formájában juttatjuk a szőnyeg szálai közé. A száradás közben a szennyeződések megkötnek a tisztítópor felszínén és el is indítottuk ezzel a szőnyeg tisztítását. A megfelelő hatóidő kivárása után már csak az a feladatunk, hogy kiporszívózzuk a szennyeződésektől teli port a szőnyegből. Nagyon sok előnnyel jár ez a módszer, hiszen nem kell a szőnyeget szárítani, mert nem nedvesedik át, vizet nem alkalmazunk a tisztítás folyamatában.

Azonnal eszünkbe juthat, hogy ha nem nedves a szőnyeg, akkor vajon kellően tiszta-e. A válasz egyszerű, csak bizonyos szennyeződések eltávolítására alkalmas ez a technológia. Ismét oda jutottunk, hogy érdemes a megfelelő szakemberek bevonása, hiszen ők el tudják szakszerűen dönteni, jó-e a kérdéses szennyeződés eltűntetetésére éppen ez az egyszerű módszer.

Jobbnak tűnik, és komolyabb fertőtlenítést lehet elérni egy másik poros eljárással, ami szintén száraz technológia. Ebben a technológiában főszerepet kapnak az úgynevezett tenzidek, melyek növényi alapú szerves hordozóanyagok. Ezek az anyagok sokkal erősebb kapcsolatba lépnek a szőnyeg részecskéivel és sokkal hatékonyabb a tisztítás folyamata általuk. A tenzidek nagyon erősen képesek magukhoz kötni a szennyeződéseket. Itt is nagyon fontos a nagy felület biztosítása, tehát a tenzidek úgymond bedolgozása a megfelelő takarítógép segítségével a szőnyegek szálai közé. Itt megjegyzendő, hogy nem mindig a porszívó szívóerejének mértéke a legfontosabb szempont, amikor vásárolni megyünk, hanem az sokkal lényegesebb, hogy a porszívónk minél jobban tudja megmozgatni a szőnyegünk szálait, így jobban bejuttatjuk a tisztítószert a szálak közé, legyen az nedves, vagy akár száraz eljárás.

A tisztítópor alkalmazásánál számolnunk kell egy 30 perces várakozási idővel is, majd egy nagyon erős porszívózás következik, hiszen el kell távolítani maradéktalanul a szennyezett port a szőnyegből. Ennek az eljárásnak számtalan előnye ismert, egyik az, hogy nem kell elszállítani a szőnyeget, a takarítás helyben és gyorsan elvégezhető, ez jelentős mértékben csökkenti a takarítás összes költségét. Nem utolsó szempont az sem, hogy a szőnyegtakarítás után használatba vehető, nem kell hosszú száradási időt kivárnunk. A padlószőnyegek esete a leginkább figyelemre méltó, hiszen abban az esetben, ha nedves eljárást alkalmazunk, akkor számítanunk kell a szőnyeg felkunkorodására, eldeformálódására, pláne ha nedves technológiát alkalmazunk folyamatosan, hosszú időn át. A padlószőnyegnek éppen az a lényege, hogy ne kunkorodjon fel a vége, hiszen ezzel szennyeződések halmozódhatnak fel alatta, allergiás családtagok esetén nem is ajánljuk az ilyen szőnyegmegoldásokat, még ha nagyon olcsónak is tűnik első látásra.