Bio szőnyegtisztítás és Kárpittisztítás

A bio szőnyegtisztítás előnyei

Erre a kérdésre egyszerű a válasz: Szőnyegtisztításra. Nem, nem viccelődőm, hanem arról van szó, hogy meggyőződésem: egy szőnyeg kitisztítására csak a bio, más néven ökológiai, azaz vegyszermentes szőnyegtisztítás alkalmas, és minden ettől eltérő eljárás beszennyezi azt, amit ki szeretnénk tisztítani, beszennyezve ezáltal az életterünket és a szervezetünket is, lassan, fokozatosan megbetegítve minket. És ez természetesen nemcsak a szőnyegtisztításra igaz.

Én már évek óta kizárólag ökológiai tisztálkodó és tisztítószereket használok: kézmosáshoz, fürdéshez, hajmosáshoz és mosogatáshoz bio színszappant, fogmosáshoz fluorid-, paraben- és SLS-mentes bio fogkrémet (mindebből számomra nem a bio minősítés a lényeges – jóval kisebb problémának tartom azt, ha mondjuk a szappan egyik alapanyagát adó pálmazsír nem bio körülmények között termesztett növénytől származik, mint azt, ha közismerten káros vegyi anyagokat használnak egy termék összetevőiként), mosáshoz pedig mosódiót és szükség esetén, fehérítésre nátrium-perkarbonátot. Megjegyzem, hogy a mosódióval mosott ruháknak még kellemesebb is az illatuk, mint a mindenféle mosóporok és öblítők erőszakos és igen ártalmas (összetételüket tekintve üzleti titkot képező, és így ellenőrizhetetlen) illatanyagaival szinte visszavonhatatlanul, örökre átitatottaké…

bio szőnyegtisztítás és kárpittisztítás

bio szőnyegtisztítás

És amikor a fenti változtatások mellett döntöttem, akkor még nem is láttam olyan szörnyűségeket, amilyenek szemtanújává később válnom sikerült… Azóta pl. az egyik közeli barátnőmnél, a munkájával járó mértéktelen vegyszer- (tisztítószer-) használat következtében, ún. többszörös vegyszerérzékenység alakult ki, ami egy rendkívül ijesztő kórkép mind a külső szemlélő, mind a problémában szenvedő ember számára, sőt, akár életveszélyes vagy egyenesen halálos (!) is lehet…

Szóban forgó barátnőmet többek között alkalmam volt anafilaxiában látni azután, hogy édesanyjától visszakapott egy szekrénnyi ruhát, aminek kimosását mosógépe meghibásodása miatt bizott rá, és amit az ugyan mosódióval mosott és utána tiszta vízben, kádban öblített ki kétszer is, de a mosógépét amúgy Ariel mosóporral használja, így a ruhák beszennyeződtek az említett készítmény később eltávolíthatatlannak bizonyult illatanyagával. (E barátnőm régóta tudott Ariel-allergiájáról, de azt álmában sem gondolta volna, hogy ilyen higításban is problémát okozhat nála.) Az Arielt gyártó Procter & Gamble egyébként büszkén hirdeti a weboldalán, hogy a termékeik garantáltan nem okoznak allergiás reakciót senkinél, és amikor a barátnőm feltette rémtörténetét egy termékértékelő oldalukra, és miután megkérdezte, hogy hogyan lehet ruhákból eltávolítani a mosóporuk illatanyagát, mondanom sem kell, hogy válaszra sem méltatták, a hozzászólását pedig törölték az oldalról. Így hát az Ariel mosópor megmaradt veszélytelennek…..

Mindezt mindenek előtt azért meséltem el, hogy szemléltessem, mennyire csínján kell bánni a háztartásainkban általunk napi szinten használt vegyszerekkel, és hogy rávilágítsak, mekkora érték az, hogy hazánkban elérhető a bio szőnyegtisztítás. Ráadásul több ilyen cég vállal helyszíni tisztítást is, tehát még csak pár napig.nélkülöznünk sem kell szőnyegünket, és a tisztítás folyamatát is megézhetjük elejétől végéig – akkor is, ha történetesen olyan érzékenyek vagyunk a vegyi anyagokra, mint az említett barátnőm. Ez annál is inkább így van, hogy az ilyen szönyegtisztítás során sokszor még a – polleneket, atkákat és más káros anyagokat tartalmazó – port is olyan eljárással szívják ki a szőnyegből, hogy abból gyakorlatilag semennyi sem kerül a levegőbe.

Próbálja ki Ön is a bio szőnyegtisztítást vagy kárpittisztítást – garantáltan nem fog csalódni, pláne hogy az még árban is felveszi a versenyt a hagyományos tisztítási eljárásokkal!